18 Nisan 2012 Çarşamba

Ev Kiralamanın Püf Noktaları Nelerdir?




Ev kiralamak dışarıdan gözüktüğü kadar basit ve hızlı gelişen bir süreç değildir. Özellikle taşınma aşamasından sonra yapılması gereken işlemler oldukça yorucu ve zahmetlidir. Bu aşamada ilk yapılması gereken kendinize ve bütçenize uygun bir ev bulmaktır. Yapılması gereken işlemleri en başından bir örnek ile açıklarsak konunun daha kolay anlaşabilmesini sağlayabiliriz. Örneğin, Mersinde kiralık ev buldunuz ve taşınmaya karar verdiniz. Ev kiralamanın en stresli işi belki de kendinize uygun evi bulmaktır bu yüzden ev kiralarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda ayrıntılı olarak açıklayacağız. Son olarak yapılması gereken hazırlıklardan birisi de evdeki eşyalarınızı kolilere koymanız ve düzenli bir şekilde taşınmaya hazır hale getirmenizdir. Taşındıktan sonra ise, kiraladığınız evin durumuna göre ayrıntılı temizlik yapılması gerekebilir. Bu üç aşamayı anlattıktan sonra yazımızın esas konusu olan, ev kiralarken dikkat etmemiz gereken noktalara göz atalım.

  • Son zamanlarda internet kullanımının genişlemesiyle birlikte online emlak ilanları aracığıyla ev kiralamak veya satın almakta oldukça yaygınlaşmıştır. Eğer internetten bir ev kiralamak istiyorsanız ilk yapmanız gereken işlem, ilgilendiğiniz evi gidip görmenizdir.
  • Beğendiğiniz evi kiralamadan önce aracılık yapan kişiye ev hakkında gerekli soruları sormalısınız. Bunu yapmak için son dakikayı beklemeyiniz çünkü o an aklınıza önemli bir nokta gelmeyebilir bu yüzden sorularınızı önceden hazırlayınız.
  • Kiralayacağınız evin elektrik, su vb tesisatlarında sorun olup olmamasına mutlaka dikkat ediniz.
  • Dairenin ısınma sorunu olup olmamasını anlamak için fatura ücretlerini inceleyebilirsiniz. Eğer iyi ısı yalıtımı yapılmamışsa ve binanın önü açıksa ısınma sorunu çekebilirsiniz.
  • Kiralık evler için en çok sorun yaşanılan husus üst komşulardır. Üst katınızda oturacak olan komşunuzun kaç kişilik bir aileden oluştuğu ve hakkında ufak bilgiler edinin.
  • Ev içi incelemede ilk bakılması gereken yer mutfaktır. Mutfak dolapları ve etraftaki araçlar ayrıntılı incelenmeli ve rutubet olup olmadığı tespit edilmelidir.
  • Kiralık evlerin kira bedeli dışında periyodik olan diğer bir gideri ise, apartman aidatıdır. Örneğin, bütçeniz çok kısıtlı ve bütçenize uygun Mersinde kiralık ev buldunuz. Evinizin kirası 300 lira, apartmanın aidatı 150 lira olursa ve bu durumdan eve çıkmadan önce haberdar değilseniz daha sonra önünüze çıkması oldukça can sıkıcı olacaktır.
  • Son olarak yapılması gereken, kiralayacağınız evde bulunan klima, kombi vb elektronik aletleri inleyerek, yapacağınız sözleşmeye çalışır durumda olup olmadığını ya da arızası bulunup bulunmadığı yazılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder