26 Nisan 2012 Perşembe

Gayrimenkul Yatırımlarında Hukukçuların Görevleri Nelerdir?




Gayrimenkul yatırımcısının hedefi, yatırdığı parayı planlanan zamandan daha erken en kötü ihtimalle planlanan zamanda, planlanan miktarda geri almaktır. Son günlerde hukukçuların projeye katımı ile hukuksal sorunların en başından çözümlenip, daha hızlı bir şekilde projenin sonuçlanması sağlanmaktadır.
Hukukçuya düşen görev, projenin tamamlanmasını ya da gecikmesine neden olacak hukuki engelleri daha önceden saptayıp bu konuda engelleri kaldırmaktır. Bu konuda uzmanlaşmış olması proje için önem teşkil etmektedir.
Gayrimenkul yatırımları üç aşamada tamamlanmaktadır. İlk aşama arazi geliştirme, ikinci olarak inşaatın tamamlanması ve son olarak da inşaatın işletilmesi ve gelir getirmesidir. Bu aşamalarda hukukçulara düşen görevleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Arazi geliştirme aşamasında;
Hukukçu bu aşamada yatırımcıya talep edilen arazinin devir işlemlerinde ve devirden sonra inşaatın yapımında hukuki engeller var ise bunların tespiti ve hangi yöntemle en kısa sürede aşılabileceğini saptar.
Bunun yanı sıra danışmanlık, bilirkişi ücreti, harç, vergi, resim gibi gerekli hesaplamaları yaparak maliyete ekler.
Gayrimenkul hukukçuları lisanslı bir değerleme uzmanın yardımı ile mülkün kadastral durumunu, tapu durumunu, imar durumunu saptar. Ve daha sonra çıkabilecek inşaatın durdurulması, yıkılması gibi hukuki sorunları en baştan giderir. Kat karşılığı arsa alınıyor ise bu aşamadaki sözleşmeler de hukukçunun görevi arasındadır.

İnşaat aşamasında;
Hukukçunun bu aşamada ki görevi tarafların karşılaşabileceği sorunlar karşısında anlaşmazlık çıkmasını engellemek amacı ile bir sözleşme hazırlamaktır. Sözleşme mümkün olduğu kadar açık olmalıdır.
İyi bir yatırımcı hukukçuyu her aşamaya dâhil etmelidir. Hukuki sonuç doğurabilecek tüm yazışmalarda da hukukçunun tecrübesi gerekmektedir. Taşeron firmaların yönetiminde de hukukçu görev almaktadır.

İnşaatın işletilmesi;
Gayrimenkulün beklenen geliri getirmesi iyi bir şekilde işletilmesi gerekir. Bu yönetimde üçüncü kişilere sunulacak kira sözleşmeleri ile mümkün.  Bu aşama da hukukçulara düşen görev sözleşmeyi hazırlamak ve daha sonra uygulama sürecini izlemektir.
Kısaca hukukçuların, gayrimenkul yatırımlarının başından sonuna kadar görev alması projelerin düzgün ve karlı bir şekilde tamamlanmasında önemli bir ölçüttür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder