23 Nisan 2012 Pazartesi

İşyeri Kiralamak Avantajlı mıdır?




İşyeri açmak, özellikle büyük şehirlerde girişimcileri mağdur durumda bırakabiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi mega kentlerde dükkan fiyatlarının çok yüksek olması insanları işyeri kiralama konusunda zorunlu kılıyor. İşyeri kiralamanın satın almaya göre daha fazla olumsuz yanı olduğu biliniyor. Fakat bu durumun sanıldığı kadar iç karartıcı olmadığını söylemek mümkün. Kısaca inceleyecek olursak; Satılık işyerleri açısından risk büyük olacaktır dolayısıyla işyerinden zarar etme ihtimaliniz söz konusudur. Kiralık olarak tutacağınız bir işyerinde dükkân bedeli üzerinden zarar yapmanız söz konusu değildir. İşyeri kiralamanın da olumsuz yanları mutlaka bulunmaktadır. Örneğin, kiraladığınız işyerinin iyi bir getiri sağlamasına karşın, gayrimenkul sahibi tarafından dükkândan çıkarılma durumunuz olabilir. Bu gibi durumlarda sahip olduğunuz müşteri potansiyelini kaybetme olasılığınız oldukça yüksektir. Satılık işyeri ve kiralık işyeri konusunda karşılaştırmalar uzayıp gitmektedir. Ancak burada ki belirleyici faktör alım gücüdür. Eğer alım gücünüz yüksek değil ise, işyeri kiralamaktan başka çareniz bulunmamaktadır. Peki işyeri kiralarken nelere dikkat etmelisiniz? İşyeri kiralama aşamasında mağdur duruma düşmemeniz için aşağıda belirttiğimiz noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Karar verdiğiniz kiralık işyeri için mal sahibi hakkında araştırma yapmalısınız. Örneğin Mersin kiralık işyerleri yönünden son dönemlerde çok fazla talep aldığından bu konudaki sahtekarlıklar da çoğaldı. Bu yüzden özellikle kira sözleşmesi düzenlediğiniz kişinin mal sahibi olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer mal sahibi değil ise vekil olduğuna dair belge göstermesini istemelisiniz. Yapı üzerinde birkaç kişinin hissesi bulunuyor ise hisse sahiplerinin bu işlemi onaylayıp onaylamadığını öğrenmelisiniz.
  • İşyeri kiralarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kiraladığınız dükkânın yapacağınız işe elverişli olup olmadığına bakmalısınız. Hatta sadece sizin incelemeniz yeterli değil, belediyenin de dükkâna ruhsat verip vermeyeceğini araştırmalısınız.
  • Eğer doktor muayenehanesi veya avukat bürosu tarzında bir işyeri açmayı düşünmüyorsanız, bina sakinlerinden yapacağınız işe yönelik onay alınız. Aksi durumda yapacağınız işe göre ileriki zamanlarda sorun yaşayabilirsiniz.
  • Sözleşme maddelerini tek tek inceleyip en ufak ayrıntısına kadar dikkat etmelisiniz. Özellikle kira bedeli ve kira artış oranını sözleşmeye muhakkak yazmalısınız.
  • Kiralık işyeri tuttuktan sonra su, elektrik ve doğalgaz gibi hizmetlerin borçlarını araştırınız. Eğer bu konuyu zamanında araştırırsanız işyerinin borcu varsa bile kullandığınız miktardan düşerek hesaplama şansı bulabilirsiniz.
  • Kira ödemelerinizi banka üzerinden yapmanız size avantaj sağlayacaktır. Özellikle elden yapılan ödemelerde ileriye dönük sorun yaşanabilmektedir. Elinizde belge bulunması açısından bankaya ödeme yapmanız yararınıza olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder