16 Nisan 2012 Pazartesi

Nitelikli Bina Nasıl Olmalıdır?




Ülkemizde yaşanan depremler sonucunda binaların ne kadar nitelikli olduğu büyük bir tartışma konusu olmuştur.1999 yılında yaşanan depremden sonra daha sağlam binalar yapmak için yeni yasalar gelmiştir. Depremden sonra çıkan inşaat deprem yönetmeliği, bu konuda sıkı bir denetimin de gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Biz de bu yazımızda sizlere nitelikli bina nasıl olur ondan bahsedeceğiz. Nitelikli bina için tek başına sağlam bina demek yeterli bir kavram değildir. Nitelikli bina gerek sağlık gerekse yaşanabilirlik yönünden de tam olmalıdır.

Isı, ses ve su izolasyonu yapılmış bina;
İzolasyon sorunu olan binalarda yaşam koşulları oldukça kötü ve sağlıksızdır. Her ne kadar izolasyon için belli bir zorunluluk olmasa da bölge, yer ve ortam koşullarının önleminin alınması belediyelerce bir çözüm olarak görülmektedir. Çünkü yalıtım eksiği olan binalar sağlık koşullarını olumsuz olarak etkilemekle birlikte yapıların yaşam sürelerini de yarıya indirmektedir.

Sosyal alt yapısı sağlanmış ve güvenlik koşulları yaratılmış binalar; 
Artık insanlar satılık ev bakarken eğitim kurumlarına, spor alanlarına, alışveriş merkezine olan uzaklığına ve çevresinde bulunan fuar, sinema gibi etkinlik alanlarına göre değerlendirmektedir. Ve tercihlerini bu alanlar doğrultusunda yapmaktadır. Güvenlik de günümüzde satılık ev tercihinde önemli meselelerin başında gelmektedir. Bu koşulların olması satılık evlerin değerlerini arttırmaktadır.

Belediye ve yatırımcı tarafından alt yapısı yapılmış alanlar; 
Bu konular yol, su, elektrik, kanalizasyon vs. olarak düşünebilir. Bu alt yapılara sahip alanlarda oluşturulmuş yapılar değer kazanmakta ve tercih görmektedir.
Yaşanılabilir bir şehir, yaşanılabilir bir ülke nitelikli yapılardan oluşur. Bunlar için konut alırken yapıların bu özelliklere sahip olup olmadığını değerlendirmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder