7 Nisan 2012 Cumartesi

Satılık Arsa Bakarken Nelere Dikkat Edilmeli?



Satılık arsa bakmak oldukça meşakkatli bir süreçtir. Uzun yatırımlar ve birikimler sonucu arsa almaya karar veren bir kişi bazı hususlarda bilgi sahibi olması gerekir aksi durumda satın aldığı arsanın herhangi bir sebepten dolayı amacına uygun olarak kullanamamasıyla karşılaşılabilir. Farzedelim bir arsa satın alıp üzerine ev yapmayı düşünüyorsunuz. Uygun bir fiyata Mersinde satılık arsa buldunuz ve satın aldınız.Fakat satın aldığınız arsanın imar izni yoksa mağdur duruma düşebilirsiniz.Bu yüzden satlık arsa ya bakmadan önce geniş bir araştırma yapmak önemlidir. Bu yazımızda bu süreçte sizlere rehber olacak bir kaynak oluşturacağız. Aşağıda vereceğimiz noktaları dikkatli bir şekilde uygulayarak satın alacağınız arsa konusunda yaşayacağınız olası bir problem yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Arazi veya arsa almadan önce alınacak olan arsa hakkında gerekli makamlara başvurarak araştırma yapmak gerekir. Satılık arsalar hakkında bilgi almak için, Tapu Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü ve İmar müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
  • En önemli noktalardan bir tanesi bahsi geçen satılık arsanın imar izni olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Satın alınacak olan arsa hisseli arsa olabilir.Bu yönde araştırma yapılmalıdır ve eğer hisseli arsaysa tapu dairesine gidilerek tapunun kaç hissedardan oluştuğunu ve hissedarların hisse miktarlarını öğrenmek gerekir.
  • Oluşacak riskleri en aza indirgemek için tapunun bağlı olduğu harita ve kadastro müdürlüğü kurumuna müracaatta bulunup arsanın yerinin belirlenmesi için harç yatırılmalıdır.
  • Satılık arsa üzerinde ki takyidat durumunu Tapu Müdürlüklerinden araştırmalısınız.
  • Eğer satılık arsa üzerinde ruhsatsız kaçak bir yapı varsa ve arsa birileri tarafından işgal edilmiş durumdaysa arsanın satın alınması sakıncalı olabilir.
  • Mümkün mertebe ana yollara yakın arsalar tercih ediniz.
  • Coğrafik yapı olarak çok eğimli ve dik arsalardan uzak durunuz.
  • Yüksek gerilim hattının olduğu bölgelerden uzak ve rekreasyon alanlarına yakında bulunan arsaları tercih ediniz.
Yatırım amaçlı arsa almayı düşünüyorsanız, satılık arsanın civarında ayrıntılı bir araştırma yapınız.Eğer satılık arsa yakınında metro, hastane, okul, alışveriş merkezi, üniversite vb gibi bir proje yapılacaksa bu sizin açınızdan harika bir yatırım olacaktır.

1 yorum:

  1. Yatırım yapılması için profesyonellerin görüşünün alınması veya çok ciddi araştırma yapılması gerekir. Yer seçiminin, zamanlamanın doğru seçilmesi önemlidir. Yazıda belirtilen uyarılara dikkat etmek gerekir. http://marmaris-emlak.com

    YanıtlaSil