5 Nisan 2012 Perşembe

Satılık Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Satılık konut piyasası son yıllarda hızla yükselen bir grafik çizmekte. Bunun sebebi ise gerek krediler gerekse Devletin konutlar ile ilgili yaptığı  bazı çalışmalardır. Fakat şu da bir gerçektir ki satılık konut alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Senelerce birikim yaparak yada yüklü bir borç altına girerek konut satın aldıktan sonra büyük bir hüsranla karşılaşmamak için konutlarla ve konut alımlarıyla ilgili bilinçlenmek gerekiyor.Bu yazımızda sizlere konut alımlarıyla ilgili nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve araştırmanız gereken bazı durumları belirteceğiz.

Konut alımında önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki alacağınız konutun ne amaçla alındığıdır. Örneğin yatırım amaçlı bir konut almayı düşünüyorsanız tabii ki dikkat etmeniz gereken ilk etken düşük maliyetle yüksek kar sağlamaktır.Eğer ki amacınız yaşamak için bir ev almaksa evin konumu, çevre kalitesi ve yaşanabilirliği dikkat etmeniz noktalardır.Şimdi birkaç başlık altında satlık konut bakarken nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedeceğiz.

1) Hukuki Aşama
  • Konutun tapusunun tek kişi üzerinde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kat mülkiyeti kanunlarına uygun durumda olmasına.
  • Satin alınacak konutun iskan izninin olup olmadığına.
  • Satın alınacak konutu kredi ile almayı düşünüyorsanız, konut kredisi yalnızca kat mülkiyeti ve kat irtifakı olan dairelere verilmektedir.
  • Tapu müdürlüğünden tapu kaydında konut üzerinde herhangi bir kısıtlılık durumu bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
2) Konum

Satılık konut tercih edilen bölge ve sosyal çevreye yakın olması gerekmektedir. Konutun konumu oldukça önemlidir. Çünkü merkeze olan yakınlığı konut fiyatını yükseltmektedir.Merkezden uzak olan konut ise konum itibarı ile bir çok önemli noktaya uzak kalacaktır.Örneğin işyeri, okul, hastane, market, kamu binaları vb gibi tüm önemli noktalara olan yakınlık oldukça rahatlık sağlayacaktır.Fakat bu özelliklerin hepsinden faydalanabilmek için oldukça iyi bir bütçeye sahip olmak gerekmektedir.Aksi durumda bazılarından feragat etmek gerekebilir. Konut alınacak şehrin coğrafi yapısıda önemlidir. Mesela deniz kenarındaki şehirlerde deniz manzaralı ev fiyatları daha yüksektir. Örnek olarak Mersinde satılık konut fiyatları sahil yolunda iç kısımlara oranla daha yüksektir.

3) Binanın Özellikleri

Özellikle deprem ülkesi olmamızdan kaynaklanan sebeplerden dolayı binaların özellikleri çok büyük önem taşımaktadır.Bunlardan dikkat etmemiz gerekenler şunlardır;
  • Binalarda onaylanmış bir taşıyıcı sistem projesi olmasına dikkat edilmeli.
  • Mutfak ve banyolar mutlaka kontrol edilmeli.Yeterli çalışma alanı ve çamaşır, bulaşık vb. makineler için tesisatın düzgün çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır.
  • Döşemeler, duvarlar, tavanların kontrolü yapılmalıdır.Küf veya leke varsa buradan ısı ve su yalıtımının düzgün yapılmadığı anlaşılabilmektedir.
  • Çatı ve bodrum katlarında gerekli yalıtımın yapılıp yapılmadığı mutlaka incelenmelidir.Çünkü yağmurlu günlerde su sızmasına mağruz kalabilirsiniz.
  • Elektrik ve aydınlatma sistemi uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir.
Son olarak eğer kaba inşaat halinde iken bir satılık konut bakıyorsanız yukarıdaki önerilerimizin dışında satıcı firmanın güvenilirliğine, mali durumuna, daha önceki yapmış olduğu konutlara ve taahhüt ettiği süreye dikkat etmenizi öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder