7 Mayıs 2012 Pazartesi

2b Arazileri Satış Şartları Nelerdir?




2b arazi kanununun onaylandığı şu günlerde emlak borsası oldukça yoğun saatler geçiriyor. Özellikle bu kanundan haberi olmayan vatandaşlar bir an önce bilgi sahibi olmak için büyük çaba sarf ediyorlar. Bu karmaşayı bir nebze ortadan kaldırmak amacıyla, bu yazımızda sizler için 2b arazi satış şartlarını başlıklar altında inceleyeceğiz.

1) Hak sahibi olabilecek ve kanundan yararlanabilecek olan kişiler:

Kadastro mahkemelerince yapılan davalar sonucunda hak sahipleri belirlenecek ve bu sürecin sonunda güncel listeler açıklanacaktır. Kadastro tutanaklarında kullanıcı olarak belirlenenler kişiler 2b arazi kanunundan faydalanacaktır.


2) Hak sahiplerinin başvuru süresinin belirlenmesi:

Mahkemelerin sonuçlanmasının ardından hak kazanan kişilerin, satış bedelini itiraz veya dava konusu etmeksizin kabul ettikleri takdirde, en geç üç ay içerisinde ilgili idareye başvuru yapabilecek.

3) Başvuru sırasında ödenmesi gereken ücret miktarı:

Belediye sınırları dışında bulunan araziler için ödenecek miktar yaklaşık 2 bin TL olacaktır. Bu alanların dışında bulunan bölgeler için ise, bin TL ödenecektir. Bu ücret taşınmaz mal üzerinden tahsil edileceği için, kanundan yararlanan kişiye herhangi bir külfet oluşturmayacaktır.

4) Satış bedelinin hesaplanması:

İlgili idareler tarafından belirlenen rayiç bedelin yaklaşık % 70 gibi bir bölümü satış bedelini oluşturacaktır. Bu bedel peşin ödendiği takdirde % 20 ıskonto yapılacaktır. Mersinde Satılık Araziyi örnek olarak gösterirsek; arazinin bedelini 100 bin TL varsayarsak, rayiç bedel ile 70 bin TL vadeli ödeme gerçekleştirilmelidir. Fakat Mersinde Satılık Arazinin ücretini peşin olarak ödeyeceksek, bu fiyat üzerinden %20 indirim yapılacaktır ve bu bedel yaklaşık 56 bin TL’ye tekabül etmektedir. Peşinat bedelleri ise ödeme tebligatından 2 ay sonra yapılacaktır.

5) Taksitlerin zamanında ödenmemesi durumunda:

Vadeli ödeme taksitlerinin geciktirilmesi veya ödenmemesi durumunda, ödenmeyen kısım kanuni faiz oranına tabi tutulacaktır.

6) Ekstra ecrimisil ücreti ödenmesi:

2b arazi kanunu kapsamı içerisinde bulunan arazilerden ekstra ecrimisil ücreti alınmayacaktır. Geriye dönük 5 yıl içerisinde alınmış olan ecrimisil ücreti ise satış bedelinden düşülecektir. Geçmişte ödenen ecrimisil ücreti satış bedelini aşıyorsa, kalan bedelin iadesi yapılmayacaktır.

3 yorum:

  1. 2B arsa arazilerinin satışı nasıl olur?

    2-B arazilerinin satışı nasıl gerçekleştirilecek?

    Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı yeniden gündemde... ANKARA - Üzerinde çalışılan düzenlemeyle belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerlerdeki binaların, kullanım alanlarıyla birlikte, rayiç bedel üzerinden ve 4 yıl vadeyle hak sahiplerine satılması öngörülüyor. Yaklaşık 4 yıldır tartışılan 2-B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmalar hızlandırıldı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde yer aldığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkililerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında çeşitli çalıştay ve toplantılar da gerçekleştiriliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2-B alanlarıyla ilgili kadastro ve tescil çalışmalarındaki son durumun da ele alındığı toplantılarda, orman dışına çıkarılan Hazine arazilerinin değerlendirilmesi konusundaki yasa taslağına da son şekli verilmeye çalışılıyor.

    Kaynak Linki : http://www.emlakdanismanlari.com/2b-arazileri-48/2b-arsa-arazilerinin-satisi-nasil-olur-25.html#.Uod9edKGrJI

    YanıtlaSil
  2. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil