10 Nisan 2012 Salı

Kat Karşılığı Arsa Nedir? Arsa Sahibi Nelere Dikkat Etmelidir?



Kat karşılığı arsa, boşta bulunan arsasına inşaat yapmaya maddi gücü yetmeyen veya yeterli donanıma sahip olmayan arsa sahibi tarafından, inşaat müteahhitlerine bina yapması için arsayı vermesi ve yapılacak olan konuttan ücretsiz olarak daire alması işlemidir. Kat karşılığı arsa uygulaması sayesinde arsa sahibi ve arsayı değerlendirecek olan müteahhit firmanın karşılıklı olarak menfaatleri söz konusudur. Bu durum her iki tarafa da oldukça kolaylık sağlamaktadır. Kat karşılığı arsa işlemi sırasında mağdur olmamanız için bilmeniz gereken bazı önemli ayrıntılar bulunmaktadır. Bu yüzden sizlere bu konu hakkında yazma ihtiyacı duyduk.

Kat karşılığı arsa birçok arsa sahibini cezp etmektedir. Bu durum bazen müteahhit firmalar için kötü niyetle kullanılabilmektedir. Bu yüzden özellikle arsa sahiplerinin aceleci ve heyecanlı davranması müteahhit firmalar tarafından oldu bittiye getirilerek sorun yaşamanıza neden olabilmektedir. Fakat şunu belirtmekte gerekir ki, işini iyi yapan bir müteahhit firmayla uygun şartları oluşturursanız bu durumdan oldukça karlı çıkmanız olasıdır. Çünkü vereceğiniz arsanın size hiçbir getirisi yokken bir anda beş kuruş para harcamadan daire veya daireler sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Kat karşılığı arsa anlaşması sırasında dikkat etmeniz en önemli nokta pazarlıktır. Örneğin Mersinde kat karşılığı daire sisteminden yararlanacağınız bir arsanız var. Müteahhit firma 10 katlı bir konut yapmayı düşünüyor ve yapılacak konutta 20 daire bulunuyor. Bu 20 daire içinde bir çok müteahhit firma ilk olarak pazarlığı 3-4 daireden başlatır. Bu bir satış stratejisidir ve bu yüzden heyecanlı ve aceleci olmamak gerekir çünkü bu satış anlaşması oldukça esnek bir pazarlığa sahip olacaktır. Yukarıda verdiğimiz Mersinde kat karşılığı daire örneğinde olduğu gibi pazarlık aşamasında tuttuğunu koparan bir arsa sahibi olmakta fayda vardır.

Kat Karşılığı Arsayı Müteahhide Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz :

  • İnşaatı yapacak olan müteahhit firmanın referanslarını incelenmelidir.
  • Eğer inşaatı yapacak olan yeni bir müteahhit ise bankalar ve gerekli kurumlar tarafından hakkında ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
  • En çok dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise, müteahhit firmanın daireleri teslim etme süresidir. Bu süre eğer sözleşmede değerlendirilmez ise, hesaplanan süreden seneler sonra daire sahibi olabilirsiniz. Bu süre genellikle 12-18 ay ve bölgeye göre değişim göstermektedir.
  • Yapılacak olan projenin iyi analiz edilmesi ve yapımında kullanılacak malzemelerin kalitesinin tespit edilmesi gerekir.
  • Müteahhit ve arsa sahibini zor durumda bırakmayacak şekilde her iki tarafa da uygun şartları sağlayan bir sözleşme yapmak çok önemlidir.
  • İnşaatı yapacak olan müteahhit firmaların daha önce yaptıkları kat karşılığı arsa uygulamalarına bakarak, alıcı ve satıcı arasında dava olup olmamasına dikkat edin.

2 yorum:

  1. Iyi gunler,
    Bilgi icin tesekkur ederim.
    Bende diyordum, koyun karsisindaki parsel niye bu kadar ucuz, en guzel yerde...
    Saygilarimla,
    Döndü EFE

    YanıtlaSil
  2. Eski evimi mutayite verirsem bana ne şekilde teslim etmelidir

    YanıtlaSil