14 Nisan 2012 Cumartesi

Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Vergisel Yükümlülükler Nelerdir?




Günümüzde özellikle büyük şehirlerdeki konut ihtiyaçlarını karşılayabilmek için farklı projeler gündeme gelmektedir. Bu projeler,  tüm ihtiyaçların karşılanabileceği küçük şehirler oluşturmaktan, eski binaların yenilenmesine ya da boş arazilerin değerlendirmesine kadar ki tüm faaliyet alanlarını kapsamaktadır.
Bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için yüklü bir finansman desteğinin olması gerekmektedir. İnşaat firmaları finansman ihtiyacını arsa sahibine yapılan binadan pay verme yöntemiyle karşılamaktadır. Yani arsa sahibi kat karşılığı arsasını müteahhide verir. Daha önceki yazımızda kat karşılığı arsa nedir ve arsa sahiplerinin dikkat etmesi gereken husulardan bahsetmiştik.
Bu yazımızda ise sizlere kat karşılığı inşaat işlerinde müteahhidin veya inşaat firmasının vergisel yükümlülüklerinden bahsedeceğiz.
Arsayı teslim alırken; arsa sahibi arsayı müteahhide teslim ettiğinde arsanın bir ticari işletmeye dâhil olması veya arsa sahibi tarafından alım-satım işinin sürekli yapılması durumunda arsa teslimi Katma Değer Vergisi’ne tabi olup %18 olarak uygulanır.
KDV müteahhit tarafından ödenir ve beyannamede indirim uygulanabilmektedir. Fakat kat karşılığı arsa işlerinde iki ayrı teslim olarak Maliye İdaresi’nde görülmektedir. Yani hem arsa sahibinin arsayı teslimi ve hem de karşılığında müteahhit tarafından yapılmış bağımsız bölümleri teslim sırasında KDV’ye tabidir.
Müteahhidin mükellefiyet kaydı yoksa satılık arsa tesliminden sonra, inşaatın bulunduğu yeri vergi dairesinde mükellefiyet tesis olarak kayıt ettirmesi gerekir.
İnşaatın yapılması ve inşaat maliyetine dahil olan unsurlar;  inşaat sırasında yapılan her türlü gider ve maliyet unsurlarının inşaat maliyetine dahil edilmesi gerekir. Birden fazla kat karşılığı veya kat karşılığı inşaat yapılması durumunda her inşaat işinin defterde ayrıca izlenmesi gereklidir.
Kat karşılığı inşaat işlerinde, inşaatın devamındaki gider maliyetleri ve inşaattan yapılan satışlardan elde edilen hâsılatın vergi beyanına bildirilmesi gerekmektedir.

3 yorum:

  1. Bu yazıyı çok beğendim Ben İstanbul'dan Esra Masko

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Mohegan Sun, 1 Mohegan Sun Blvd, Uncasville, CT 06382
    Located just a 10-minute walk from Mohegan Sun Arena, 고양 출장샵 this 오산 출장샵 is 안산 출장마사지 an affordable, smoke-free resort with free 구리 출장샵 parking and is easily reached at the Mohegan 안양 출장샵 Sun

    YanıtlaSil