20 Nisan 2012 Cuma

Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?




Kira Sözleşmesi yaparken, hem kiracı hem de ev sahibinin mağdur duruma düşmemesi gözetilmeli ve bu çerçevede hareket edilmelidir. Kiralık evler için kontrat yapmak birçok kiracı tarafından gereksiz görülse de gerçekten çok önemli bir aşamadır. Hatta sözleşme yapılmasına rağmen iki tarafın mağduriyetini gözetmeyen anlaşmaların sonu genellikle kiracı ve ev sahibi arasında kavgalara neden olmaktadır. Kira sözleşmeleri iki türlü yapılmaktadır. Sözlü ve yazılı olarak yapılabilen kira kontratları, hukuki geçerlilik açısından genellikle yazılı olarak tercih edilmektedir. Özellikle kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunların en başında kira artış oranlarını gelmektedir. Bu soruna en güzel ve efektif çözüm ise, kira artış oranını beyaz eşya endeksli olarak yapılması için kira sözleşmesine madde koymaktır. Bu tarz sorunları yaşamamanız adına sizler için bu konuyu hazırlama gereksinimi duyduk. Kiralık evler için kontrat hazırlarken aşağıda verdiğimiz püf noktalarına dikkat ederseniz bu aşamada sorun yaşamamanız tesadüf olmayacaktır.

  • Kira kontratında pul bulunmalıdır ve pulun üzerine kontratın yapıldığı tarih ve imza atılmalıdır.
  • Kira kontratında bulunan ‘Dairesi ‘ ibaresinin karşısına mutlaka mecurun ikamet ettiği il yazılmalıdır.
  • Genellikle ev kiralamadan önce alınan kaporalar kira sözleşmesinde veriliş tarihine uygun bir şekilde belirtilmelidir.
  • İleriki zamanlarda evde bulunan eşyalara yönelik herhangi bir sorun yaşanmaması için demirbaşlar kısmı tamamen ve özenli bir şekilde doldurulmalıdır.
  • Dairenin ekstra giderlerin (elektrik, su, doğalgaz, çöp vergisi vb) kiracı veya ev sahibi tarafından ödeneceği kesinlikle sözleşmede belirtilmelidir.
  • Kontratın bitmesine son 1 ay kala iki tarafında sözleşmenin uzatılmasına dair ihbarda bulunmadıkları takdirde kira sözleşmesi otomatikman 1 yıl uzayacağı belirtilmelidir.
  • Ev sahibinin ve kefilin iletişim adresleri alınarak sözleşmede belirtilmelidir.
  • Kiracının her ne sebeple olursa olsun ev sahibinin haberi olmadan eve tadilat yapamayacağına dair madde sözleşmeye konulmalıdır.
  • Kira bedelinin ayın hangi gününde ödeneceğine dair ibarenin sözleşmede belirtilmesi gerekir.
  • Kira sözleşmesinde bulunan tüm maddelerin değiştirilemeyeceğine dair maddeyi de eklediğiniz takdirde, kiracı ve ev sahibi arasında doğabilecek olan olası sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.
Son olarak yukarıda verdiğimiz maddeler dışında sözleşmenize özel bir durumu belirten ibare ekleyebilirsiniz ve bu konuda ayrıntılı bilgi almak için işinde uzman bir avukata başvurabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Bütün bloglarda olan aynı şeyler olmadığı kesin:)Bu konuda http://www.kirasozlesmeleri.com/kira-sozlesmesi-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler/ adresine de bir bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil